Hemläxor ökar klyftorna

Det har skrivits spaltmeter om hur viktigt det är att inte ta med sig jobbet hem, om hur vi inte ska ha jobbtelefonen påslagen på fritiden, inte kolla jobbmailen under semestern och om vikten av att skilja på arbete och fritid.

Ändå förväntar vi oss att våra barn tar med sig sitt arbete hem, ja vi ser det till och med som en självklarhet. Redan då barnen går i lågstadiet börjar de få läxor och ska ta med sig skolböcker och annat material hem för att jobba med det. De flesta vuxna skulle aldrig acceptera att flera gånger i veckan eller till och med dagligen ta med sig hem arbete, också över veckoslut och semestrar.

För många barn är läxor källan till många fällda tårar. Ämnen som är svåra i skolan blir inte magiskt enklare när man jobbar med dem hemma. Det kanske är svårt att få lugn och ro i hemmet (alla barn har inte egna rum, hör och häpna). Föräldrarna kanske inte kan bistå med någon hjälp. Många är de matteböcker som blivit slängda i väggen ackompanjerade av skrik, tårar och frustration. Även om föräldrar som har tid att hjälpa vill väl, så är de inte utbildade pedagoger och deras egna kunskaper i läxämnet kan vara helt föråldrade.

Repetition är kunskapens moder, det vet vi alla. Men måste den här repetitionen ske på fritiden? Varför kan inte barnen helt enkelt läsa läxorna i skolan? Läxläsningstimmar övervakade av utbildade pedagoger som kan bistå med hjälp i studieteknik skulle göra skolan mer jämlik.

Som det är idag är läxorna en källa till ojämlikhet. Barn från gynnsamma socioekonomiska förhållanden lägger mer tid på läxläsning och har ofta mer hjälp av sina föräldrar än barn som kommer från socioekonomiskt sämre förhållanden. Det är ett faktum. Det här ökar ett redan existerande glapp ytterligare. Det är en ond cirkel där klasstillhörighet cementeras redan i barnaår trots vår fina tanke om att grundskolan ska vara jämlik och ge lika möjligheter till alla barn.

Barn borde få slippa bära hem tunga ryggsäckar fulla med arbete som ska uträttas under fritiden. Barn ska inte behöva oroa sig över hur och när de ska få tillräckligt mycket lugn och ro för att kunna göra sina läxor. Barn ska inte behöva ha ont i magen på söndag kväll därför att de inte kommit ihåg att göra läxan till måndagen. Barn ska inte behöva sitta och gråta över en matteläxa som de inte förstår.

Läxläsningstimmar i skolan, där man utöver att göra sina läxor dessutom får hjälp med studieteknik, skulle också förbereda barnen bättre för högre studier. Många unga har nämligen ingen alls eller väldigt dålig studieteknik. I skolan förväntas man mer eller mindre på egen hand lära sig hur man på bästa vis ska göra sina läxor. Studieteknik är ingenting som kommer automatiskt utan något som måste läras in.

Läxläsningstimmar där alla barn på lika villkor läser sina läxor borde vara en självklarhet i en jämlik grundskola som ska ge alla barn, oavsett bakgrund, lika möjligheter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s