Öppenhet i kommunpolitiken är viktigt

Jag fick en kommentar på Facebook på mitt senaste inlägg om kommunstyrelsens beslut att inte ta in valannonser i kommunens infoblad. Kommenteraren poängterar att det är ren valannonsering i form av till exempel slogans som väljs bort och att partierna fortfarande får annonsera om öppna möten och liknande. Gott så. Problemet är att förfarandet hindrar politiska partier från att nå fram till ALLA invånare, vilket var en av de saker som jag tryckte på i inlägget.

För att en demokrati ska fungera måste väljarna vara medvetna om vilka alternativ som finns och vad de olika partierna och kandidaterna står för. Ett av problemen med det demokratiska systemet är att det ofta är de som är intresserade och aktiva som engagerar sig och i slutändan ”bestämmer” för alla andra. Även de som inte har ett uttalat intresse för politik måste få information för att kunna vara med och bestämma. Kommunens angelägenheter och beslut gäller nämligen alla, inte bara den som gillar att gå på möten.

Kommunens infoblad är den enda kanal som når alla hushåll och därmed också alla invånare i kommunen. Idag saknas information om kommunens arbete och vilka beslut som fattats i infobladet. För att jag som invånare ska kunna ta del av kommunens angelägenheter måste jag aktivt antingen ta mig till kommunens anslagstavla utanför kommunhuset eller surfa in på kommunens hemsida och söka mig fram till och läsa protokoll. Det är i allra högsta grad ett demokratiskt problem.

De som kommer på ett möte är redan engagerade och tar aktivt del av politiken. Men även de som inte är intresserade av eller har möjlighet att gå på möten har rätt att bli informerade. Jag anser att kommunalvalet i allra högsta grad är relevant för kommunens verksamhet då de som ställer upp i valet är de som under de kommande fyra åren ska styra kommunen. Information från politiska partier borde sortera under ”saklig information om kommunens verksamhet”. Man kunde till exempel upplåta en sida i infobladet per politiskt parti att informera om sin politik inför valet. Det handlar trots allt bara om några sidor vart fjärde år.

Socialdemokraternas kommunalvalskandidater kommer givetvis att få ut information på andra sätt. Vi kommer att jobba aktivt genom att träffa väljarna, prata och dela ut information bland annat utanför Hugos i samarbete med Hammarlands socialdemokrater. Invånarna kommer också att få information hem i postlådan från oss. På samma sätt kommer säkert de andra partierna och kandidaterna i kommunen att jobba. Men visst vore det trevligt om vi kunde få informera genom kommunens infoblad också!

Jag kommer att återkomma med fler tankar om öppenhet i politiken och på vilket sätt kommunen kunde arbeta för att nå fler invånare, till exempel genom e-demokrati och livesändningar över nätet från kommunfullmäktige.

Vik med sjöbodar.
Sjöbodviken i Överby.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s