Inga valannonser i Eckerös infoblad

Kommunstyrelsen i Eckerö tog den 18 augusti beslut om att partipolitiska valannonser inte publiceras i kommunens infoblad. Man menar att ”målsättningen med kommunens informationsblad är att ge en saklig information om kommunens verksamhet, men också ge möjlighet för föreningar att informera om sin verksamhet och tid och plats för eventuella möten”.

Trots detta säljer man alltså annonsplatser i infobladet. Bara inte till politiska partier. Eftersom jag egentligen har jättemycket viktigare saker att göra ägnade jag en stund åt att bläddra igenom de senaste månadernas infoblad. I maj månads infoblad hittar jag nio företagsannonser. I juni fem stycken. I augusti två stycken (verkar råda stiltje på företagsfronten i augusti).

Nu kan man förstås tycka att företagsannonser med till exempel öppettider för företag som verkar i kommunen är relevanta, men det är fortfarande inte ”saklig information om kommunens verksamhet” eller ”möjlighet för föreningar att informera om sin verksamhet”. Vill man hårdra det kan man säga att det är ok för kapitalet att annonsera i infobladet, men inte för politiken.

Jag ska inte säga att det här är ett ”hot mot demokratin” (det låter mer som nåt som Sverigedemokrater säger), det är trots allt upp till var och en att välja vilka annonser man vill publicera. Nu är det dock så att kommunen inte är en privat verksamhet och jag anser att valannonser i allra högsta grad är relevant information.

En av de första saker jag konstaterade då jag flyttade ”ut på landet” var att det är betydligt svårare att hänga med i politiken här än det var som boende i stan. När kommunstyrelsen fattar beslut eller något debatteras i kommunfullmäktige i stan står det i tidningarna om det dagen efter. Beslut och debatter ute i landsortskommunerna kommer kanske in som en liten notis, såvida det inte är frågan om något extra spännande som förtjänar nyhetsplats.

För att kunna följa med i politiken räcker det inte att som medborgare läsa protokoll från kommunstyrelse, -fullmäktige och nämnder på kommunens hemsida. Man behöver självklart också veta vilka som aspirerar på platserna inför nästa mandatperiod, annars har man ingen möjlighet att göra informerade val.

Partierna ute i kommunerna har inte råd med stort uppslagna valkampanjer i radio och tidningar (som en hemlis kan jag berätta att den billigaste personvalskampanjen i tidningarna kostar ca 500 euro). Vad Eckerös socialdemokrater eller Saltvikscentern tycker om ditt eller datt eller vilka kandidater som ställer upp i Föglö och i Kumlinge är inte relevant för majoriteten av tidningsläsarna. Skulle varenda kommunalvalskandidat annonsera i tidningarna skulle vi drunkna i valannonser.

De som har råd och möjlighet att slå på stort och genomföra massiva valkampanjer med reklam i radio, teve, tidningar och affischer ute på gator och torg är etablerade lagtingspolitiker och partiernas frontfigurer. Vi som sitter ute i kommunerna har i stort sett inga andra sätt att nå ut till alla väljare än genom att annonsera i kommunens infoblad och genom att åka runt och lägga flygblad i postlådorna. Och nu försvann alltså den ena möjligheten.

Om man från kommunens sida anser att det blir för mycket valreklam i kommunbladet kunde man istället ha tagit beslutet att begränsa utrymmet för valreklam, genom att till exempel tillåta en helsidesannons per parti. Avslutningsvis så hoppas jag att det i framtiden framgår tydligt vilka som är tillåtna att annonsera i infobladet i anslutning till annonspriserna. Det är trots allt val igen om fyra år.

Protokoll
Skärmklipp från kommunstyrelsens protokoll 18.8.2015.

PS. Som efterforskning bläddrade jag också igenom några olika kommuners (Saltvik, Finström, Lemland, Föglö, Kumlinge) infoblad. I inget av dem förekom några valannonser. Är att inte tillåta valannonser men nog företagsannonser nån slags generell linje när det gäller kommunernas informationsblad? DS.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s