Förbud mot plastkassar på Åland

I torsdags överlämnade Rauli Lehtinen och Julia Birney medborgarinitiativet för ett förbud mot plastkassar till lagtinget. Omkring 1300 personer har undertecknat initiativet vilket innebär att lagtinget måste ta upp frågan till behandling. Målet med initiativet är en landskapslag som förbjuder plastkassar i åländska butiker.

Tyvärr verkar det också, om man tittar till kommentarerna på nätet, finnas en del motstånd. Plastkassar är en så liten del av problemet, plastkassar använder man som soppåsar så de förbränns, att förbjuda plastkassar är att sila mygg och svälja elefanter, det är dåligt med förbud, folk är så miljömedvetna idag att det väljer bort plastkassar, är en del av argumenten.

För min del är det lite av en icke-fråga. Jag ser inga fördelar alls med plastkassar. Faktum är att en hel del av dem hamnar i naturen istället för att förbrännas. Det finns andra alternativ till plastkassar, som tygkassar, korgar, papperskassar, kassar av nedbrytbart material. Att plastkassar är inte är bra har diskuterats i åratal, det har tagits fram alternativ, men eftersom det inte verkar vara självreglerande så behövs uppenbarligen ett förbud för att rätta till saken.

Man får också gratisplastkassar och -påsar mer eller mindre överallt. Det är i princip bara mataffärerna som tar betalt för plastkassarna, och då gäller det bara kassarna, inte de mindre påsarna för frukt och grönt. Som före detta butiksarbetare vet jag att det är frågan om enorma mängder plastkassar som går åt. De flesta har inte med sig en egen kasse utan köper plastkassar, detta trots att det finns alternativ om man står där i mataffären utan medhavd kasse.

Går du en shoppingrunda på stan kommer du högst troligt hem fullastad med plastkassar, varav många är odugliga som soppåsar. I varje butik du besöker plockas dina varor ner i en plastkasse, utan att du blir tillfrågad om du behöver en. Antagligen hinner du inte ens tänka att du ju kan plocka ner de här varorna i plastkassen som du redan har i handen.

Och det här med att sila mygg och svälja elefanter. Ja, plastkassarna och -påsarna är en pytteliten del av all plast. Du har säkert själv märkt att din plastinsamling svämmar över av förpackningar långt innan du fyllt upp glas, papper och så vidare. Snart sagt allt är förpackat i plast idag. Många plastflaskor har ingen pant utan är värdelösa efter användning och bara att kasta bort.

I Stilla havet finns den så kallade Great Pacific garbage patch, en mycket stor mängd plastpartiklar i vattnet. Det är inte så ”enkelt” som att det är en massa flytande sopor, mycket av plasten är nämligen små partiklar som inte syns. Plast bryts mycket långsamt ner i mindre och mindre partiklar. Plastflaskor, plastförpackningar och plastkassar som hamnar i hav och vattendrag behåller förstås sin ursprungliga form i lång tid innan de börjar brytas ner i mindre delar. Dessa hamnar ofta i magarna på havssköldpaddor och fåglar, särskilt albatrossungar vars föräldrar i misstag matar dem med plast. En tredjedel av laysanalbatrossens ungar dör, många av dem till följd av att ha matats med plast.

Great Pacific garbage patch beräknas vara i storlek av 700 000 till 15 miljoner kvadratkilometer stor. Det betyder ungefär 0,4 till 8 procent av hela Stilla havets yta. Även den plast som hamnar i naturen hos oss letar sig till sist dit, på grund av havsströmmarna.

Någonstans måste vi börja, och det steget kan vara att förbjuda plastkassar i butikerna här. Ett mycket litet steg, men ett steg i rätt riktning.

Great Pacific garbage patch
All plast hamnar förr eller senare i den så kallade flytande sopön i Stilla havet. Särskilt fågelungar dör till följd av att deras föräldrar misstar plastföremål för mat. Både land- och havslevande djur kan också skadas av plast på andra sätt.

Källor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pacific_garbage_patch
http://www.lansstyrelsen.se/skane/SiteCollectionDocuments/Sv/nyheter/2013/Plast_Nedbrytningstider.pdf
http://www.epa.gov/osw/conserve/materials/plastics.htm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s