Torrborstning! När du vill bli pigg, fräsch och ja, snygg

En stående punkt i min morgonrutin är torrborstning. Jag vet inte exakt hur länge jag gjort det, men tror att det kanske var ett år eller två sen jag började. Det började med att jag alltid var jättetrött på morgonen och funderade på vad jag kunde göra åt det. Jag provade med att torrborsta mig och lyssna på Bob Marleys ”Three Little Birds”. Låten slutade jag ganska snart med (man börjar faktiskt genuint hata låtar man lyssnar på för att vakna till, hur bra och trevliga låtarna än är) men torrborstningen fortsatte jag med.

Det finns flera fördelar med torrborstning och alla beror på en sak: det sätter fjutt på cirkulationen. Man borstar med cirklande rörelser från topp till tå, blodet börjar flöda och man mår bra. Huden blir finare eftersom man skrubbar den, och tycker man att det är viktigt så påverkar torrborstning också under ytan. Folk torrborstar till exempel för att försöka göra sig av med celluliter. Torrborstningen påverkar lymfan på samma sätt som blodcirkulationen, det vill säga stimulerar flödet, och på det viset kan slaggprodukter sköljas bort  (var de hamnar sen vet jag inte, men kanske de kommer ut ur kroppen på ett sätt eller annat). En fördel är såklart också att man då man torrborstar kan skippa ytterligare någon hudvårdsprodukt och inte använda sig av peelingkrämer.

Torrborstning är kanske en sån här grej som man tänker att främst flumputtar och skönhetsfanatiker håller på med, men prova! Det tar bara några minuter och man blir så otroligt mycket piggare, det är en verklig energikick. Om jag inte torrborstar mig tar det flera timmar för mig att vakna ordentligt och få igång kroppen.

2014-02-14 12.29.48

Gör så här:
Borsta från fötterna och uppåt. Cirklande rörelser och lätt hand, det ska stimulera huden och inte riva i den. Borsta magen medsols för matsmältningens skull. Fortsätt sedan med armarna, från handlederna och uppåt (jag brukar inte borsta själva händerna). Ta därefter ryggen och avsluta med bröstet, i riktning mot hjärtat. På ställen där man har torr och skrovlig hud, till exempel fötterna, kan man ta i lite extra och riktigt borsta bort skrovlet.

Man kan använda en svamp, borste eller handske. Det finns borstar med långa skaft så att man når på ryggen, och också avlånga grejer med handtag som gör att man kommer åt hela ryggen. Huvudsaken är att det man använder är gjort av naturmaterial. Inte såna där tvättsvampar som finns i matbutiken alltså, utan bambu, naturborst, trä och så vidare. Välj helst produkter med ekologiskt producerat material. Själv har jag en ”platta” som är gjord av bambufiber och en ryggskrubbare som också är gjord av bambufiber. Båda är vändbara och har en mjukare bambufrotté på baksidan.

Man kan också torrborsta ansiktet, men då behöver man en särskild borste som är extra mjuk. Använd inte en borste som du använder till resten av kroppen! Jag torrborstar ansiktet ibland, men det känns som om det risar till huden mer än det gör nytta.  Min ansiktsborste kommer från Iris Hantverk och jag har köpt den på Lustans Ekologiska i Mariehamn.

Seså, ut och köp en borste nu och börja torrborsta!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s