Den bästa skrubben lagar man själv!

Jag var länge helt beroende av peelingprodukter. Jag har haft torr hud som fjällat och flagat och känt ett starkt behov av att skrubba bort allt fjäll. Nuförtiden är jag inte lika torr och fjällig, och därför skrubbar jag inte lika ofta heller. Men ibland är det skönt! Och då lagar jag en egen skrubb, istället för att använda någon färdigköpt produkt.

Man behöver egentligen bara två saker: socker och olja. Jag använder ekologiskt råsocker, men det går såklart utmärkt med alldeles vanligt socker också, det man har hemma i skafferiet helt enkelt. I början använde jag olivolja då jag lagade skrubb (det var liksom det jag hade hemma), men efter att ha prövat mandelolja en gång gick jag helt över till det. Jag upplever olivoljan som lite… oljig liksom. Men det är väldigt individuellt vilka oljor man gillar, man får pröva sig fram helt enkelt. Mandeloljan lär dock ska vara den olja som lättast tas upp av huden. Mandelolja och socker doftar dessutom väldigt sött och gott, som en kaksmet.

Hur som helst. Man kan göra det här på två sätt. Ett lite lyxigare och finare sätt och ett snabbt sätt. Vi tar det lyxiga och fina först. Då mäter man upp socker i en mixer och häller på lite olja. En liten, liten skvätt räcker, ta hellre för lite och toppa på med mer sen. Mixa till en jämn massa. Fyll på med lite mer olja om det känns torrt. Droppa i valfri eterisk olja och rör om. Skeda upp skrubben i en fin glasburk med tättslutande lock. Den går att förvara i duschen åtminstone en månad, om inte längre. Eftersom den är mixad borde den inte separera, men om den gör det är det bara att röra ihop den igen innan man använder den.

Jag brukar använda apelsin- och ylang-ylang-olja.  Apelsin är bra för torr och skrovlig hud och dessutom blir man glad av doften. Den är liksom upplyftande och lugnande på samma gång, passar jättebra om man duschar på kvällen.

Ylang-ylang ska man vara MYCKET försiktig med. Det är en underbar doft i lagom mängd men det behövs bara pyttelite för mycket för att den ska bli rent kräk-huvudvärks-framkallande.  Ylang-ylang är liksom apelsin både upplyftande och lugnande och dessutom är den väldigt sensuell och exotisk. Den är också talgproduktionsreglerande och passar alltså utmärkt i en skrubb, funkar både för torr och fet hy.

Så till det snabba sättet: ta till exempel en plastmugg, häll i lite socker, häll på några droppar olja, rör om med sked, använd genast. Funkar utmärkt det också, men lite mindre lyxkänsla så klart.

Eftersom sockret ändå är grovkornigt även då man mixat det ska man inte använda den här skrubben i ansiktet. Vill man pröva att göra en ansiktsskrubb kan man istället använda florsocker och blanda på samma sätt med valfri olja. Jag har aldrig testat det själv men om jag gör det så lovar jag att återkomma! Och testar ni så kommenterar ni väl och berättar hur det gick?

Annonser

En reaktion på ”Den bästa skrubben lagar man själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s