Så här fungerar kameran – kort och gott

Det finns tre saker som påverkar hur bilden kommer att se ut:

Bländare, slutare och ISO-värde.

Bländaren är vad man skulle kunna kalla kamerans pupill, hur mycket den öppnas reglerar alltså hur mycket ljus som når in i kameran. Ju lägre tal, desto större bländare och vice versa. Det innebär alltså att bländare 5 är en större ”pupill” en bländare 11. Det beror på att bländartalet anger en del av, vid bländare 5 är öppningen en femtedel av brännvidden (fråga om du vill veta vad det är!) och vid bländare 11 en elftedel, det vill säga förstås en mindre öppning.

Slutare, slutartiden, anger hur länge kamerans pupill är öppen. Ju längre tid den är öppen, desto mer ljus når in i kameran.

ISO-värdet är egentligen ett gammalt mått från tiden då man fotograferade med analoga kameror och använde film. Det anger ljuskänslighet, och siffran berättar alltså hur känslig för ljus filmen – eller när det gäller digitalkameror, sensorn – är. Ju högre siffra, desto ljuskänsligare.

För att ta en bild en riktigt solig dag använder du alltså en liten bländare, en kort slutartid och ett lågt ISO-värde och allt är frid och fröjd. Men om det är mörkt då? Ja, då blir det svårare. Det är nämligen inte så enkelt som att göra tvärtom då och använda en stor bländare, en lång slutartid och ett högt ISO-värde, för alla tre faktorerna har tyvärr nackdelar också.

En stor bländare är det enklaste att ta till och det som har minst nackdelar. Vad man behöver tänka på däremot är att bländarvärdet påverkar skärpedjupet i bilden. Ju lägre bländartal, desto mindre område i djupled blir skarpt. Fotar man ett landskap använder man därför en liten bländare så att också horisonten blir skarp, medan man kanske använder en stor bländare då man fotar porträtt för att göra bakgrunden behagligt suddig.

Slutartiden påverkar mycket. En lång slutartid ger till följd två olika slags oskärpa: rörelseoskärpa och skakningsoskärpa. Det första innebär att motivet kommer att bli suddigt om det rör sig, det andra innebär att du som fotograf helt enkelt inte lyckas hålla kameran stilla tillräckligt länge. En längre slutartid än 1/60-dels sekund kan man säga så där generellt att man bör undvika. Har du ett stativ och fotar orörliga saker kan du förstås ha, teoretiskt sett, hur lång slutartid som helst, men vill du ta bilder på en fest så kommer allt bara att bli jättesuddigt om du fotar med lång slutartid.

ISO-värdet, då? Jo, det är väl egentligen det som man enklast kan använda för att undvika att bilden blir mörk. MEN: ju högre ISO, desto brusigare blir bilden. Redan vid ISO 800 börjar det bli brusigt i de flesta kameror.

Det här innebär, krasst sett, att det är mer eller mindre omöjligt att få helt skarpa och bra bilder i dåligt ljus utan att använda blixt. Höjer du ISO-värdet blir bilden brusig, sänker du slutartiden blir bilden suddig och har du en ordinär kamera så har du ett väldigt begränsat bländarvärde. Fotar du med en vanlig kompaktkamera i dåligt ljus kommer kameran att försöka göra dig till lags genom att använda dels en lång slutartid och dels ett högt ISO-värde, vilket kommer att resultera i att bilden blir både suddig och brusig och du blir ledsen och missnöjd.

Kanske du kan bli lite mindre ledsen och missnöjd nu när du vet hur det fungerar och varför det blir som det blir!

Skakningsoskärpa på grund av för lång slutartid. Bilden är tagen inomhus kvällstid i helt normal belysning med en kompaktkamera och slutartiden är 0,5 sekund (!).
Skaknings- och rörelseoskärpa på grund av för lång slutartid. Bilden är tagen inomhus kvällstid i helt normal belysning med en kompaktkamera och slutartiden är 0,5 sekund (!).
Bilden är brusig på grund av högt ISO, 3200.
Bilden är brusig på grund av högt ISO, 3200. Den är tagen med systemkamera. Jag har tydligen också helt missat att ställa fokus på nånting alls, men men.
Här är min systers arm och julklappen skarpa, medan hunden i bakgrunden är oskarp på grund av det korta skärpedjup som följer på en stor bländare.
Här är min systers arm och julklappen skarpa, medan hunden i bakgrunden är oskarp på grund av det korta skärpedjup som följer på en stor bländare. Den här bilden är också tagen med systemkamera.

Alla tre bilderna är en kombination av högt ISO, lång slutartid och stor bländare, men jag valde ut några ur kategorin ”särskilt misslyckade bilder” som jag tycker särskilt väl illustrerar problemen när det gäller de olika faktorerna.

Undrar du något, fråga!

Annonser

4 reaktioner på ”Så här fungerar kameran – kort och gott

  1. Härligt! Har bett Matilda att kommentera och förklara kort vad sensorn har för betydelse för bildkvaliteten, för det är jag inte så bevandrad i. Uppenbarligen finns det också på nåt vis ett samband mellan sensorns storlek och bländarstorlek men det känner ingen av oss riktigt till. Alltså, en kompaktkamera med största bländare 1.8 kommer ändå inte att kunna ge bättre bilder än en systemkamera med största bländare 3.5, vilket torde bero på sensorn som är mindre i en kompaktkamera. But what do I know, nu spånar jag bara. Och kanske förvirrar dig mer igen, hihi. 😀

   Gilla

 1. Ok, sensorn: Kamerasäljare vill ju ofta blända köpare med prat om megapixlar, men megapixlar är inte vad som främst bestämmer vilken bildkvalitet man får utan det är det sensorn som gör. Sensorn är digitalkamerans film, alltså där bilden fastnar. På en stor sensor kan många megapixlar fastna, på en mindre fastnar färre. Det är därför en mobilkamera (som oftast har väldigt liten sensor) kan ha jättemånga megapixlar men ändå leverera skitbilder. Största sensorn har de professionella fullformatkamerorna.
  Jag vet inte hur sensorn och bländaren hänger ihop, men sensorns storlek har en annan betydelse. Vid fullformat och en optik på 50 mm blir bilden motsvarande det man ser genom ögat och det används mycket vid porträttfotografering och annat. Med en mindre sensor kommer man närmre motivet. Med min sensor hade därför ett 35 mm objektiv kompenserat för att få samma effekt av att bilden avbildar vad fotografen ser med ögonen.
  Och nu när jag skrivit allt detta hittade jag en wikipediaartikel som beskriver det ännu bättre. 😛 http://sv.wikipedia.org/wiki/Bildsensor

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s